22\10\20 זכרונות 1
קצת על אלין, אתגרים רגשיים ואיך הם באים לידי ביטוי בקבוצה החברתית.
אלין הייתה בת 5.5 באותה שנה, ילדה חברותית, ורבלית עם יכולת חיקוי נהדרת. אלין הבינה סיטואציות חברתיות בצורה טובה, היא גם ידעה לדקלם אמירות וחוקים חברתיים שהמבוגרים בסביבה שלה ניסו ללמד אותה. אבל בזמן אמת, כשהפסידה במשחק עם חברים, או כשחוותה חוסר הוגנות כלפיה- נהגה לפרוץ בבכי וצעקות חזקות באופן מיידי.
במצבים כאלו התגובה הטבעית והנפוצה של מבוגרים בסביבה שלה, הייתה לנסות ולסיים את העימות בין הילדים דרך פתרון מהיר שהמבוגר מציע ומיישם ("שניכם בעצם ניצחתם", "בוא נעשה תור תור", ועוד). תהליך הלמידה הזה הוביל את אלין לחשוב שהיא לא מסוגלת לפתור בעיות חברתיות בעצמה, שאם תצעק מספיק חזק- יגיע מבוגר שיסדר את הדברים במהירות. וכך למעשה שוב ושוב נמנעה ממנה (בטעות) האפשרות לרכוש כלים יעילים של פתרון בעיות וויסות עצמי.
אנחנו מאמינות שכדי לפתח כישורים חברתיים של ילדים, צריך ללמד אותם לפתור את הבעיות החברתיות בעצמם. ללמד אותם איך ילדים אחרים בגילם בוחרים יחד בפתרון שמקובל על שני הצדדים, בלי קיצורי דרך. במסגרת הפעילות של הקבוצה החברתית, יש לנו את האפשרות ללמד את זה.
בקבוצה החברתית הילדים משתתפים במשחקי חברה מגוונים, שברובם קיים האלמנט של הפסד ונצחון. אלין הציגה את אותה התנהגות גם בקבוצה, היו גם ילדים נוספים שחווה קושי דומה.
מכוון שהיינו מחוייבות לספק לאלין חווית הצלחה, חשבנו יחד מה הן נקודות החוזקה שלה בידיעה שמשם "תגיע הישועה".
ואכן כך היה- במפגשים הבאים התחלנו להדגים לקבוצת הילדים אי הסכמות פשוטות ביננו, שקשורות בתחושת חוסר הוגנות או אי בהירות לגבי מי ניצחה. הדגמנו גם שימוש באסטרטגיות נפוצות, תואמות גיל, לפתרון בעיות מהיר ויעיל. ההדגמה הייתה חזרתית, הופיעה בנקודות זמן שונות במהלך המפגשים. עודדנו ילדים נוספים לפעול באותה צורה ושיבחנו אותם על הנסיונות או ההצלחות שלהם בחיקוי הדינמיקה שנחשפו אליה. זה לקח זמן, כמה חודשים למען האמת. אבל לאט לאט ובהדרגה ראינו את אלין מנסה ומצליחה יותר ויותר. משובים אישיים בסוף כל מפגש חיזקו אותה ועודדו אותה להמשיך ולנסות. לאחר כמה חודשים הצליחה להגיב בצורה מאופקת בזמני הפסד, לבקש חיבוק לנחמה ואפילו לשתף במסגרת השיח הקבוצתי איך הרגישה ולמה.
יש עוד הרבה ילדים וילדות שחווים קשיים דומים לשל אלין. עזרה מדוייקת שלוקחת בחשבון את החוזקות של הילדים\ות , יכולה לאפשר להם להשתתף ולהנות ביחד.
תשתפו עוד הורים שמחפשים קבוצה חברתית לילד\ה שלהם, נשארו לנו מקומות פנויים אחרונים.
נשמח שתעבירו את הפוסט לאדם או קבוצה רלוונטים. הברושור מופיע בתגובה הראשונה.
הילה וגלית.
#אוטיזם
#קבוצה_חברתית
#כישורים_חברתיים
#רצף
#על_הרצף
#צרכים_מיוחדים
#אוטיזם_חיפה
#קבוצה_טיפולית
#pdd
#autism
22\10\23 זכרונות 2
#קבוצה_חברתית
#אוטיזם
קצת על אורי והפתרון היצירתי שעלה, כדי לעזור לו לדבר מול כולם בקבוצה החברתית.
אורי היה בן 5 באותה שנה, ילד סקרן שמחפש קשר וקרבה. אורי התחיל לדבר מספר חודשים קודם לכן והייתה לו יכולת קריאה פנומנלית. בקבוצה היו ילדים שהוגדרו ברמות תפקוד מאד מאד מגוונות. אתגר רציני להילה ולי!
בזמן המפגש השבועי שלנו, שיחקנו את "משחק ההקשבה"- משחק שהמצאנו כדי ללמד את הילדים, להפנות קשב איכותי לשפה דבורה. במשחק משתתפים 3 ילדים, ושאר הילדים צופים. בכל סבב משתתפים ילדים אחרים. ילד אחד בתפקיד המדבר- אומר בקול רם מילים שהוא בוחר בשטף, בקצב יחסית מהיר. לאורי היה קשה, והוא רצה מאד להשתתף יחד עם כולם. אמנם אוצר המילים שלו כבר כלל כ50 מילים, אבל זה היה נראה כאילו המילים לא מצליחות לצאת לו מהפה. הילה ואני הבנו שאנחנו חייבות למצוא את הדרך בה יוכל לחוות הצלחה, אז החלטנו להתעמק בחוזקות של אורי בהנחה שמשם "תגיע הישועה".
ואכן כך היה- במפגש הבא הכנו מראש כ50 כרטיסיות, שעליהן מופיעות מילים שאורי משתמש בהם ביום יום. בזמן הפעילות הקבוצתית היינו לצידו, חשפנו בכל פעם כרטיסיה אחת בקצב שתואם את הדרישה במשחק. אורי זרח מאושר והצליח להקריא בקול רם את המילים שראה. בכל מפגש עזרנו לו פחות ופחות, אחרי כ4 מפגשים אורי כבר הצליח להשתתף כמו כולם והשמחה הייתה גדולה!
יש עוד הרבה ילדים וילדות שחווים קשיים דומים לשל אורי. עזרה קטנה אבל מדוייקת, יכולה לאפשר להם להשתתף ולהנות ביחד.
תשתפו עוד הורים שמחפשים קבוצה חברתית לילד\ה שלהם, נשארו לנו מקומות פנויים אחרונים.
נשמח שתעבירו את הפוסט לאדם או קבוצה רלוונטים. הברושור מופיע בתגובה הראשונה.
הילה וגלית.
#כישורים_חברתיים
#רצף
#על_הרצף
#צרכים_מיוחדים
#אוטיזם_חיפה
#קבוצה_טיפולית
#pdd
#autism
22\10\26 זכרונות 3
#קבוצה_חברתית
#אוטיזם
קצת על טום, בחירה חופשית ו"מעגלי קסם שליליים" שנוצרים בטעות בין ילדים ומבוגרים.
טום היה כבר בן 6, בשנתו האחרונה בגן חובה (תקשורתי). ילד מבריק שהתפתח בקצב שיא והפגין יכולות למידה יוצאות דופן. יכולת החיקוי שלו הייתה מעולה, ועזרה לו מאד כשלמד לדבר כשנתיים לפני כן. בסביבת הגן נטה לחקות התנהגויות של החברים בסביבתו. לרב נטה לחקות התנהגויות שעוררו אצל המבוגרים בסביבתו כעס, הנטייה הזו יצרה מאבקים אין סופיים בינו לבין הצוות החינוכי בגן. הקושי שחווה הוגדר כרגשי/התנהגותי. בכל פעם שהיה מתנגד להשתתף בפעילות או הציג התנהגויות שמפריעות לקבוצה, נשות הצוות נהגו לנזוף בו. והוא כתגובה רק החריף את ההתנהגות- בכה, צעק ואפילו זרק כסאות מרב כעס.
הילה ואני חשבנו ארוכות לפני שטום הצטרף לקבוצה החברתית, קבלנו החלטה ברורה שאנחנו לא נכנסות איתו ל"מעגלי הקסם". האסטרטגיה הייתה לאפשר לו להרגיש שליטה ולחזק את יכולת הבחירה שלו. נעזרנו ביכולת המדהימה שלו ללמידה מצפייה והדגשנו לו אילו התנהגויות "שווה לו" להציג בקבוצה, כדי לזכות ביחס שהיה צמא לקבל. בשיחת הפתיחה בתחילת כל מפגש- שיקפנו לכלל הילדים את אפשרות הבחירה שלהם, האם להשתתף עם כולם או לצפות מהצד. זאת כמובן תוך הדגשת הרצון של הילה ושלי שיבחרו להשתתף אפילו בחלק קטן. בתחילה טום בחר לשבת בצד ולצפות בקבוצת הילדים שרוקדים ומשחקים יחד. במשך רב הזמן הציג פרצוף כעוס, מדי פעם כשהתבוננתי בו- ראיתי חיוך שמתגנב על פניו. ברגע שזיהה שאני מסתכלת, מיד מחק את החיוך וחזר לפרצוף הכעוס. בסוף כל מפגש שיבחנו את הילדים שבחרו להשתתף והדגשנו שגם במפגשים הבאים, כל מי שירצה להצטרף מוזמן באהבה. במפגש השלישי פתאום הוא בחר להצטרף לריקוד מסויים שאהב במיוחד. הילה ואני התרגשנו מאד, שבחנו אותו ושמרנו על קשר עין איתו במהלך הריקוד- כדי שיזהה שהבחירה שלו מובילה ליחס חם ואוהב. בסוף אותו מפגש, בשיחת הסיכום- ציינו אותו לטובה תוך הדגשת יכולת הבחירה שלו. וכך, בכל מפגש טום בחר יותר ויותר להשתתף. במפגש ה5 כבר רקד ושיחק איתנו כמו כולם והילה ואני הרגשנו גאווה גדולה.
יש עוד המון ילדים וילדות שתקועים ב"מעגלי קסם שליליים", לרב התופעה הזו מטופחת בטעות על ידי ההתנהגות של המבוגרים בסביבה. מתוך רצון לחנך ולהעניק גבולות, המבוגרים נכנסים למאבקים מיותרים עם הילדים והקשיים גוברים. אומנות החינוך מצריכה מהמבוגר\ת לחשוב טוב טוב ולהחליט בחוכמה, מתי זה נכון גם לא להגיב ולטפח בחירה חופשית.
תשתפו עוד הורים שמחפשים קבוצה חברתית לילד\ה שלהם, נשארו לנו מקומות פנויים אחרונים.
נשמח שתעבירו את הפוסט לאדם או קבוצה רלוונטים. הברושור מופיע בתגובה הראשונה.
גלית והילה.
#כישורים_חברתיים
#רצף
#על_הרצף
#צרכים_מיוחדים
#אוטיזם_חיפה
#קבוצה_טיפולית
#pdd
#autism
22\10\29 זכרונות 4
#קבוצה_חברתית
#אוטיזם
קצת על דוד, על מוטיבציה גבוהה להיות חלק וקושי גדול להבין מה צריך לעשות בשביל זה.
דוד היה בן 5.5, ילד סקרן שמתבונן על הסביבה כל הזמן ושם לב לכל שינוי קטן שקורה סביבו. דודו ידע לדבר, אבל היה אפשר לשמוע אותו מדבר בעיקר אל עצמו או אל הצעצוע הירוק שנהג להחזיק ביד. דוד נהג לפנות אל אחרים ולנסות ליזום תקשורת, בתדירות גבוהה מאד. כשהילדים שיחקו יחד ניסה להצטרף, אבל בדרכים לא מתאימות שגרמו להם לדחות אותו ולהגיד שהוא מציק. הוא ממש ממש רצה ופשוט לא הצליח לזכור איך, וברב הפעמים שהעיז וניסה חווה דחייה. היה אפשר לראות בברור כמה שהוא מתרגש, עם כוכבים בעיניים, כשהיה מתבונן מהצד על קבוצת ילדים ושוקל אם להתקרב או לא. פעמים רבות היה מצטרף ובורח תוך זמן קצר, כשזיהה מבטים משונים שמופנים כלפיו.
כשדוד נכנס לקבוצה הילה ואני תהינו מה יהיה- מצד אחד לדוד יש מוטיבציה גבוהה מאד לשחק עם שאר הילדים, הוא גם אוהב מוזיקה וריקודים. מצד נוסף, דוד לא הצליח להבין עדיין כללי התנהגות וחוקים של משחקים. אי אפשר היה פשוט לספר לו מה מותר ומה אסור לעשות, ולצפות שהוא יפנים ויפעל בהתאם. החלטנו לצפות בו במפגש הראשון ולראות איזו עזרה תתאים לו. המפגש הראשון התקיים ודוד רקד יד ביד עם שאר הילדים, הילד זרח מאושר! סופסוף פעילות שאין מה להבין בה, פשוט לתת יד, לעשות כמו כולם ולראות חיוכים (הלב שלי התפוצץ מרב שמחה). בשלב המשחק המשותף שיחקנו "כסאות מוזיקלים". דוד התבונן על ההתרחשות ולא הבין מה עליו לעשות, חיפש את הצעצוע הירוק שלו ועמד איתו בפינת החדר כשהוא צופה בילדים מרחוק. הילה ואני ידענו שהילד רוצה מאד, שהסברה והדגמה לא יעזרו במקרה הזו. לכן החלטנו במפגשים הבאים- ללוות אותו פיזית וכך ללמד אותו מה עליו לעשות. במפגש הבא, בזמן המשחק, הילה נצמדה אליו ונתנה לו יד. בכל פעם שהמוזיקה עצרה, עזרה לו לשבת כמו כולם ושיבחה אותו כשישב וחיכה. הוא לא ממש הבין שהוא חלק מהמשחק, מבחינתו יכול להיות שפשוט נהנה מהקרבה להילה והשבחים הרבים שמקבל. במפגשים שלאחר מכן, בהדרגה, הילה הפחיתה את העזרה שלה- מעזרה פיזית לשבת בזמן הנכון, להצבעה על הכסא וקרוב הגוף שלו לכוונו, להצבעה מרחוק על הכסא ללא מגע פיזי, להפניית מבט שלה לכוון הכסא ועוד…. (אני יכולה להמשיך עם הפירוט הזה עוד כמה שורות). לאורך התרגולים גרמנו לזה שדוד ינצח לפעמים, כדי שיזכה להיות במעמד בו כל חברי הקבוצה מוחאים לו כפיים ומריעים לו על כך שניצח. התהליך הזה לקח כחודשיים, בסיומם "קבלנו" ילד מאושר שמצליח לשחק משחק חברתי ביחד עם כולם!!! ההצלחה הזו היא אדירה מבחינת דוד, כי עד אותה נקודה- ניסו ללמד אותו להשתתף בעזרת הדגמות והסברים וכנראה שזה לא היה מספיק ברור בשבילו.
אז נכון, "כסאות מוזיקלים" נחשב משחק פשוט- שלא דורש שפה או הבנה מורכבת של חוקיות. אבל לא לכולם זה כלכך פשוט, וגם למי שקשה להבין מגיע לשמוח ולהרגיש חלק מהקבוצה.
המקרה של דוד די נפוץ, יש עוד ילדים וילדות שחווים קשיים דומים. תשתפו עוד הורים שמחפשים קבוצה חברתית לילד\ה שלהם, נשארו לנו כמה מקומות פנויים. נשמח שתעבירו את הפוסט לאדם או קבוצה רלוונטים. הברושור מופיע בתגובה הראשונה.
גלית והילה.
#כישורים_חברתיים
#רצף
#על_הרצף
#צרכים_מיוחדים
#אוטיזם_חיפה
#קבוצה_טיפולית
#pdd
#autism
22\11\2 זכרונות 5
#קבוצה_חברתית
#אוטיזם
קצת על נטע, עדי ודחייה חברתית. נטע הייתה בת 5, ילדה סופר אינטלגנטית, עם תפיסה חזותית מעולה. לנטע הייתה עירנות חברתית גבוהה, מוטיבציה אדירה ויכולת טובה בניהול שיח רגשי מעמיק ופתוח. נטע אהבה מאד את עדי, ילדה אהודה מאד בקרב משתתפי הקבוצה. היא ניסתה בכל כוחה להתקרב אליה, השתמשה בכל היצירתיות והחכמה שהיו ברשותה כדי להצליח במשימה. עדי הגיעה לקבוצה עם דפוס התנהגות מרצה. באותה תקופה התאמנה המון על לומר לאחרים "לא" ולהיות מחוברת לרצונות הפנימיים שלה. כך יצא שנטע ניסתה להתקרב ועדי דחתה אותה שוב ושוב. במהלך הטיפול הקבוצתי, הייתה לנו פעילות שגרתית שבה כל ילד וילדה בוחרים תמונה של חבר\ה ונגשים אליו\ה כדי לברך לשלום. נטע נהגה שוב ושוב לבחור את עדי ולנסות לברך אותה לשלום ועדי דחתה אותה בעקביות. בכל פעם מחדש, שיקפנו לשתי הבנות את המצב- מה קורה ואיך כולן מרגישות. קיווינו שלאט לאט הן יבינו מה נכון להן לעשות, קיווינו שנטע תבחר לברך חבר\ה אחר\ת לשלום (ושעדי תמשיך להיות מחוברת לרצונות שלה!). עברו כ8 מפגשים והדפוס נותר זהה- נטע בוחרת בעדי ועדי דוחה אותה. זה היה כל כך כואב לצפות בתרחיש הזה מהצד, ולראות שכלום לא זז. נטע לא מצליחה ללמוד. עצרנו לחשיבה משותפת והסכמנו שנטע נמצאת בדרך ללא מוצא, שצריך לעזור לה באופן מיידי. בגלל שהתפיסה החזותית שלה הייתה כל כך טובה, בחרנו לעבוד דרך הערוץ הזה. הזמנו את נטע לשיחה אישית, לפני הפעילות הקבוצתית. הראנו לה 2 תרשימי זרימה במקביל, ששיקפו לה את אפשרויות הבחירה שלה והתוצאות האפשריות. נטע הסתכלה ואישרה שאכן מרגישה עצובה כשעדי דוחה אותה, אז חשבנו ביחד אל מי כדאי לה לבחור לפנות. סיכמנו שאנחנו נעזור לה בזמן הקבוצה, לבחור באפשרות שתגרום לה להרגיש שמחה.
וכך היה- במפגש הבא, לפני שהגיע תורה של נטע לבחור חבר\ה, הסרנו את התמונה של עדי מאוסף התמונות. נטע בחרה בחבר אחר, הוא נענה לה ונטע זרחה מאושר. בפעם הראשונה מזה חודשיים, היא בחר בחבר והוא רצה להגיד לה שלום!!!.
אבל העבודה של הילה ושלי לא הסתיימה, המטרה הייתה שנטע תבחר בעצמה חבר אחר. לכן בכל מפגש, אחרי שהזכרנו לנטע את ההסכם שעשינו, עזרנו לה לחוות הצלחה עם פחות ופחות התערבות מצידנו. בכל מפגש דאגנו להפחית בצורה מדורגת את כמות העזרה שקבלה (הסרת התמונה של עדי, הצגת התמונה אך במיקום מרוחק, הצבת התמונה יחד עם התמונות הנוספות תוך הצבעה על תמונה של חבר אחר ועוד ועוד…), כדי שבסופו של דבר- ההצלחה תהיה רק שלה. האלמנט הכי מרגש בסיפור הזה, הוא שכעבור כמה מפגשים- עדי התחילה לבחור בנטע. וזה "טוויסט בעלילה" שלא צפינו! אחחחחח כמה שאני אוהבת את העבודה שלי!
יש עוד הרבה ילדים וילדות שחווים קשיים דומים לשל נטע. עזרה קטנה אבל מדוייקת, יכולה לאפשר להם להשתתף ולהנות ביחד. תשתפו עוד הורים שמחפשים קבוצה חברתית לילד\ה שלהם, נשארו לנו מקומות פנויים אחרונים.
נשמח שתעבירו את הפוסט לאדם או קבוצה רלוונטים. הברושור מופיע בתגובה הראשונה.
הילה וגלית.
#כישורים_חברתיים
#רצף
#על_הרצף
#צרכים_מיוחדים
#אוטיזם_חיפה
#קבוצה_טיפולית
#pdd
#autism
מלאי את הטופס ותלחצי שליחה, ונחזור אלייך בשיחה טלפונית כדי לתאם מפגש היכרות ראשוני ללא עלות.